Skip to content

About

Ik ben Anarchocom, een pseudoniem uiteraard.

Mijn doel hier is de misverstanden rondom socialisme en ‘links’ weg te nemen. Er zijn te veel verkeerde indrukken. Daarnaast geef ik mijn mening over politieke, economische en liberale nieuwsberichten. Ik zal zoveel mogelijk proberen te onderbouwen met wetenschappelijke of andersoortige feiten. Hopelijk kan ik u een ander inzicht bieden. Open uw ogen en vorm uw eigen mening.

Anarchocom is een verbastering van Anarcho-Communist, een samentrekking van het Anarchisme en het Communisme. Dat klinkt eng, maar is het niet. Enige uitleg is wel op z’n plaats.

Anarchisme en communisme worden over het algemeen gezien als negatief, eng en geweldadig. Dat is jammer want beiden zijn eigenlijk enorm vóór naastenliefde, samenwerking en wederzijds begrip.

Anarchisme wordt historisch gezien als punkers die tegen de regering zijn, de boel vernielen en rellen. Helaas is er inderdaad een groep geweest die (zeker in de jaren tachtig) een boel rotzooi heeft geschopt. De huidige groep anarchisten zijn wel nog steeds tegen een regering, maar niet uit dwarsheid. De reden dat zij tegen elke vorm van regering zijn is omdat een regering (of ook wel de ‘autoriteit’)  met macht en geweld zijn wil oplegt. Anarchisten geloven in een geweldloze samenleving waarin iedereen gelijk is en niet wordt onderdrukt op basis van prestaties en afkomst.

Communisme is ook al zo zwaar beladen door zijn historie. Communisme wordt algemeen in verband gebracht met de vele doden en de slechte leefomstandigheden in de toenmalige Soviet Unie en China onder Mao. Deze staten zijn nooit communistisch of socialistisch geweest. Ze worden door de huidige communisten en vele deskundigen dan ook niet gezien als communistisch. Communisten geloven in een samenleving waarin iedereen z’n steentje bijdraagt iedereen krijgt wat hij verdient. Er is geen bezit meer (ook niet van de staat), enkel nog persoonlijke bezittingen. Andere voorwerpen, zoals middelen voor productie zijn van iedereen en toch van niemand. Daarnaast geloven communisten in een geldloze samenleving. Geld zorgt voor verdeeldheid en ongelijkheid. Met geld zullen de sterken altijd de zwakken overheersen.

Dan is er nog het anarcho-communisme. Wij anarcho-communisten geloven in een samenleving zonder staat, geld en overheersing en in een betere wereld waarin iedereen respect heeft voor ieder ander. Het is feitelijk het beste van beiden.

Socialist Louis Blanc zei het het best toen hij zei: ” Van ieder naar zijn vermogen, aan ieder naar zijn behoeften”

Advertenties
8 reacties
 1. mmm zeer interessant blog!!! is het een idee wat krachten samen te bundelen???

  gr de VNR
  (Pastuiven Verkwil)

 2. Socialisme zonder democratie, is als een mens zonder zuurstof. Stalinisme is anticommunisme en een misvorming van alles waar socialisten en communisten voor staan!

 3. Dag Anarchocom, leuk dat je een blog bent begonnen, alleen maar goed. Ik moet alleen zeggen dat ik persoonlijk het ‘verontschuldigen’ voor het geweldsvooroordeel niet erg sterk vindt… Vooral omdat het niet af wordt gezet tegen het geweld dat vanuit de huidige orde de afgelopen decenia – wat zeg ik, eeuwen – is gepleegd. Het risico is om constant een vooroordeel wat er leeft zelf te blijven reproduceren en daarmee is het alleen maar lastiger om er van af te komen.

  We mogen best wat trotser zijn op onze ideeën. Laat de andere kant maar eens in de verdediging gaan als ze al die ellende willen vertegenwoordigen.

  Grt,
  Defiance

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: