Skip to content

Hoe de aanpak van werkloosheid faalt: rechtse domheid.

december 18, 2013

Het werkloosheidscijfer in Nederland nadert het dieptepunt. Op het moment van schrijven staat het aantal werkzoekenden op ongeveer 812.000, dat is 4,9% van de totale bevolking en maar liefst 9,8% van de Nederlandse beroepsbevolking! [1]
De aanpak ervoor in heel Nederland doorgevoerd en ook wordt op nationaal niveau kritisch naar uitkeringen gekeken. [2] VVD-er Sjoerd Potters vindt dat de bijstand ‘geen eindstation maar een springplank naar een baan’ moet zijn. Dat klinkt heel mooi. Als dat maar werkte.

De waarheid is echter veel genuanceerder dan dat. Sterker nog, een nationaal uniforme aanpak van werkloosheid zou wel eens averechts kunnen werken!

Aanpak op regionaal niveau
Dat de werkloosheid aangepakt moet worden moge duidelijk zijn. Kapitalist of socialist; mensen uit een uitkering halen is altijd positief.
Dat men (lees: Den Haag) dat centraal probeert te doen is ze niet geheel kwalijk te nemen. Een uniforme, centraal-geregelde aanpak heeft voor hen nou eenmaal een berg voordelen. Zo is er de financiële kwestie. Eén uniforme regeling kost minder geld in uitvoer.
Maar is een nationale aanpak eigenlijk wel zo handig?

Er is namelijk een heel groot verschil in veerkracht van de arbeidsmarkt in Nederland. Zo is het in de Randstad een stuk makkelijker om, na ontslag, weer aan een baan te komen. In de Randstad of Noord-Brabant vindt men gemiddeld twee maal zo snel een baan als in bijvoorbeeld Zeeland of Oost-Groningen. [3]
Herstel arbeidsmarkt NL
We kunnen dus spreken van een duidelijk verschil in herstel van de arbeidsmarkt in de verschillende regio’s in Nederland. Hoe kun je dan denken dat een nationaal uniforme aanpak zou kunnen werken?
Blijven we krampachtig vasthouden aan een nationale aanpak, dan strorten we alleen nog maar meer mensen in de bijstand!

Een regionaal verschillende aanpak is dus veel beter om de werkloosheid aan te pakken. Probleem daarmee is weer dat de kosten iets hoger zijn en de geldstromen minder goed zijn te controleren, waardoor de kans op fraude weer toeneemt.

Wat moeten we dan doen?
Het is lastig om te gissen wat de kosten van de fraude zou gaan zijn. Dat de totale uitvoerkosten voor een beleid op regionaal niveau hoger zullen zijn is duidelijk.
Een landelijk beleid houden dus maar?

Nee! Ondanks de initieel hogere kosten, zal de werkloosheid sneller afnemen in gebieden waar het herstel van de arbeidsmarkt achterloopt op de Randstad. Ook zullen de kosten voor bijstand en, een zeer belangrijke bijkomstigheid, een afname van de fraude in de bijstand. Dit laatste komt vooral doordat, door de regionale en lokale beleidsvoering voor de bijstand, de controle weer dichterbij komt. Er is weer meer menselijk contact en de controle is intensiever.
Kortom, een regionale beleidsvoering moeten we zien als een investering. Willen we de arbeiders weer een eerlijker toekomst bieden, dan moeten we zorgen voor een herstel in heel Nederland, in plaats van te hopen op herstel wat uitstraalt vanuit de Randstad. Ondanks dat het goedkoper lijkt (iets wat tekenend is voor dit kabinet: alleen kijken naar kosten op de korte termijn), een relatief kleine investering zal voor de toekomst veel meer geld vrijmaken. Of misschien kunnen we beter zeggen dat we geld gaan besparen.

Een leuke afsluiter
Dan wil ik graag afsluiten met de gedachten van een tweetal economen over het herstel van persoonlijke economieën door middel van kwijtschelding van schulden. Zeg maar een persoonlijke Bail-out:

—————————————————————————————————-

Voetnoten:

1. – Bron: Werkloosheidsmeter.nl

2. – Bron: Volkskrant

3. – Bron: Volkskrant

Advertenties

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: